LZ OPEN 40/80m CONTEST ove se godine održava u subotu, 18. siječnja, u vremenu od 00.00 do 04.00 UTC. Radi se na opsezima od 40 i 80 metara, isključivo telegrafijom. Ovo natjecanje ima nekoliko svojih posebnosti. Jedna od njih je izmjena podataka tijekom veze gdje se obavezno izmjenjuje šest brojeva koji su vaš redni broj veze i redni broj veze vašeg korespondenta iz veze prije ove.

S istom postajom, bez obzira na opseg, dozvoljeno je raditi više puta tijekom natjecanja ali vremenski razmak ne smije biti manji od 30 minuta, što znači da se s jednom postajom može raditi maksimalno 16 puta tijekom natjecanja.

Rad u ovakvom natjecanju bez dobrog softwarea, koji će umjesto vas voditi računa o broju koji trebate dati i da li je proteklo 30 minuta od prethodne veze sa nekom postajom, bio bi više nego rudarski težak. da tako ne brine pobrinuli su se autori softwarea pa na izbor imate: SD (EI5DI), LZCWC (UA1AAF), GenLog (W3KM), TR Log (N6TR), YO9HG Loger, AA Test, MIxW i domaći proizvod, DXLOG.

Ako vam se natjecanje svidi možete postati članom LZ Open Contest Cluba i to na vrlo jednostavan način. U svome logu naznačite da želite biti članom LZOCC i to je to. Web stranica kluba je na adresi http://www.lzopen.com/ a na njoj, pored ostalih zanimljivosti, možete naći i izvorna pravila ovoga natjecanja.