Russian District Award (RDA) je međunarodni program diploma čiji je cilj promocija održavanja veza sa raznim distriktima  ruske federacije. U svrhu promocije ovoga programa diploma osmišljen je  RDA CONTEST koji se održava svake godine trećeg punog vikenda u kolovozu  u terminu od 08.00 UTC u subotu do 08.00 UTC u nedjelju. Ove godine RDA natjecanje održava se 15. i 16. kolovoza.  

Radi se na opsezima od 1,8 do 28 MHz (bez WARC) i to CW, SSB ili MIX mode.

Kategorije u natjecanju su podijeljene u zavisnosti od vrste rada (CW, SSB ili MIX) i u zavisnosti od snage predajnika (HP i LP). Naravno, postoji i kategorija više operatora- jedan predajnik, kao i kategorija "SWL".  

U natjecanju se radi samo s postajama iz ruske federacije, a množitelji su različiti RDA distrikti.

U vezama se razmjenjuje RST + redni broj veze koji počinje od 001. Postaje iz Rusije daju RS(T) + oznaku distrikti, npr 599 MA-01. 

Izvorna pravila natjecanja možete pročitati ovdje.

 

Svake godine je sve više sudionika ovoga vrlo zanimljivog natjecanja u kojemu sudjeluju oni koje zanima RDA program diploma ali i oni koji vole brzinu i ekspeditivnost u natjecanjima. Poznato je da ruske postaje baš i nisu neki "englezi" zato je za SSB vrstu rada vrlo pozitivno ako znate ruski jezik, ali je poznato i da su izuzetno dobri CW operatori pa se slobodno možete upustiti u QRQ stil rada. 

U 2008 godini čak je 1 097 postaja poslalo svoje natjecateljske logove. Od toga 451 postaja iz europskog dijela Rusije i 248 postaja iz azijskog dijela Rusije (ukupno 699 ruskih postaja) i 398 postaja izvan Rusije.

Broj hrvatskih postaja se polako povećava. Sedam 9A postaja je 2008.godine poslalo svoje logove što je 75% povećanje u odnosu na 2007. godinu. Vjerujem da je još najmanje toliko naših postaja radilo u ovome natjecanju ali nje poslalo svoj log. 

Sve o ovome natjecanju i RDA programu diploma možete pronaći na web stranici: http://www.rdaward.org