Ispis
Na "3830 reflectoru" 20. kolovoza objavljeno je najnovije obraćanje CQ WW Contest Committee-a svim natjecateljima. U najnovijem "update-u" CC pokušava objasniti svrhu novih metoda kontrole natjecatelja tijekom CQ WW DX Contesta. Prijevod izvornog teksta pročitajte u nastavku (TNX 9A6C za prijevod).


"Dragi natjecatelji,

U 2008. godini organizator CQWW natjecanja primio je najveći broj logova u povijesti – preko 10 000 elektronskih dnevnika. Stalni rast ovog natjecanja zavisi od nekoliko kritičnih činilaca. Od posebne pažnje je pošten pristup svakog sudionika natjecanja.

Organizacijski odbor je svjestan da ima natjecatelja koji osjećaju potrebu pobijediti na sve moguće načine. Na sreću, to je samo nekolicina od velikog broja sudionika. Za prošlu godinu, na primjer, predvidjeli smo da će biti oko 25 natjecatelja u svjetskom vrhu čije će dnevnike trebati vrlo detaljno iskontrolirati. To je vrlo mali broj u odnosu na ukupan broj zaprimljenih dnevnika (o.25%). Na žalost, ta nekolicina koja je odlučila svjesno kršiti pravila žudi za visokim plasmanima i time zadobiva veliku pažnju javnosti.

U CQWW natjecanju 2008. godine organizator je uveo nove metode pomoću kojih se nosi sa sumnjivim dnevnicima. Otkrili smo kako dva operatora rade u natjecanju, podršku više operatora koji popunjavanju band-mape, kao i korištenje DX-clustera – a sve od ljudi koji se prijavljuju kao SO UNASS. Za više M/S ekipa ustanovili smo mijenjanje vremena u dnevniku, kako bi se uklopili u proklamirano 10-minutno pravilo.

Morate znati da organizator svake godine dobiva i informacije sa strane. Te nas osobe upozoravaju na moguće problematične sudionike i dnevnike. U nekim slučajevima oni su čak i sami analizirali neke situacije i izvršili procjenu pouzdanosti. Drugim riječima, mi prihvaćamo njihove doprinose kao upozorenja, ali se ne oslanjamo samo na njih kad su u pitanju odluke o diskvalifikacijama. Primjerice, sama prijava da je neka veza odrađena nakon objave na DX clusteru ne udovoljava našim kriterijima pouzdanosti na kojima bi počivala odluka o mogućim sankcijama. Neke kritike naših odluka, inače vrlo glasne, lako padaju u vodu kad se zatraže konkretni i vjerodostojni dokazi.

U želji da se potvrde iznimni napori potencijalnih osvajača trofeja, ustanovili smo sasvim novo pravilo, a koje predviđa pravo inspekcije natjecateljske lokacije u predstojećem CQWW natjecanju. Kao što možete pretpostaviti, iz sasvim praktičnih razloga to će se odnositi na svega nekoliko takmaca u više kategorija. Time što ćemo odrediti osobu za pregled lokacije ne želimo unaprijed uprijeti prstom u bilo koga. Radije bismo rekli da mu time odajemo svojevrsno priznanje kao vrhunskom natjecatelju i mogućnost da se na najbolji način odbrani od sumnji konkurencije.
Cjelovita pravila CQWW natjecanja za 2009 godinu mogu se pronaći na web stranici www.cqww.com , a u budućnosti planiramo još dopuna. Za sva moguća pitanja slobodno nas kontaktirajte na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.."